Alfabe z harfi ile bitse de kuşakların yerini yeni kuşaklara bırakması hala devam eden bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da z kuşağı sonrası kuşağın adının ne olacağı sorununu ortaya çıkarmış ve Avustralyalı yazar Mark McCrindle ve arkadaşlarının (2005, akt. Nagy ve Kölcsey, 2017: 110) yaptıkları ulusal bir anket sonucu “Alfa Kuşağı” isminin ortaya çıkmasına sebep olmuşlardır. Alfa kuşağı 2010 sonrası doğan bireyleri kapsayan bir kuşak olarak kabul edilmektedir.
Ailelerde çocukların genel itibariyle ilk etkileşime girdikleri kişiler genel itibariyle kardeşlerdir. Z kuşağı çocuklarının kardeşleri de istisnalar olsa da alfa kuşağından olma eğilimindedir. Aile içi etkileşim sebebiyle alfa kuşağı bireylerinin bakış açılarının ve davranışlarının Z kuşağından etkilenmesi ve Z kuşağına benzemesi olasıdır. Forbes yazarlarından Dan Schawbel (2014) de alfa kuşağının Z kuşağına çok benzeyen gelişen 5 özelliğinden
bahsetmiştir.
- Daha girişimci ve özgürlükçü olacaklar
- Teknoloji kavrayışları ve ilgileri en üst düzeyde olup, teknolojisiz bir dünyayı düşünemeyecekler
- Daha fazla çevrimiçi alışveriş yapacaklar ve daha az insanla etkileşime girecekler
- X ve Y kuşağı ebeveynler tarafından oldukça şımartılan bu kuşak kendini oldukça özel olarak görecek
- Büyük zorluklara, kendine yeten, iyi eğitimli ve hazır bireyler olarak karşı koyabilecekler .
Barkowitz (2016, akt. Ramadlani,2017:5) da çalışmasında Z kuşağının ekonomik olarak paylaşmayı sevmeyen, oldukça çevik, kuralları ve sınırlandırmaları kabul etmeyen bireyler olarak tanımlamıştır.
Ayrıca Toledo, Albuquerque ve Magalhães’a (2012, akt. Reis, 2017:11) göre Alfa kuşağı dil bariyerini kırılmasına öncü olacak kuşak olarak görülmekte ve bu kuşağın ingilizcenin popüleritesinin kırıp büyüyen küresel iletişim vasıtasıyla farklı kültürlere daha kolay erişebileceği varsayılmaktadır. Bunun da klasik eğitim sisteminde köklü değişimlere sebep olacağı düşünülmektedir. Henüz doğmamış, bebek yada çocuk olan alfa kuşağına ilişkin gelecek tahminleri ilerleyen dönemde organizasyonlar için yararlı olsa da net hükümlere varmak için erkendir. Şuan için alfa bireylerin ailelerin satın alama kararlarındaki büyük önemi pazarlama alanında kabul görülmekte ve ilerleyen dönemde en büyük orta gelirli müşteri grubu olacağı düşünülmektedir.
Diğer Nesiller ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz;
- Sessiz Kuşak – Gelenekseller (1900-1945)
- Bebek Patlaması Kuşağı (1946-1965)-Baby Boomers – Me Generation
- X Kuşağı Nedir? X Neslinin Değerleri ve Özellikleri
- Y Kuşağı Nedir? Y Neslinin Özellikleri, Güçlü ve Zayıf Yönleri
- Z Kuşağı ve Özellikleri