1945 yılından önce doğan bireyler sessiz kuşak ya da gelenekseller olarak ifade edilmektedir. Dünya genelinde yaşanan ekonomik sıkınlar nedeniyle yoksulluk, kıtlık, işsizlik ve tasarruf etme gibi yaşam koşullarına maruz kalmış, bu yüzden doğum oranları artmamıştır.
Günümüz iş yaşamında sayıları çok azdır, büyük çoğunluğu emekliye ayrılmıştır. Hala varlıklarını hissettiren bu kuşak, bugünkü iş yaşamının temellerini atmıştır. Eşsiz bilgi kaynağı olmaları ve sahip oldukları pratik zekaları, onları işletmeler için kritik mevkideki kişiler haline getirmiştir. Sessiz kuşak olarak adlandırılmaları, otoriteye saygılı olmalarından kaynaklanmaktadır. II. Dünya Savaşı’nın yaşanmasının bu kuşağın sessiz kalmayışı nedeniyle olduğu veya çok fazla sessiz kaldıkları için yaşadıkları ekonomik buhranın savaşa sebebiyet vermiş olduğu söylenmektedir.
Bu kuşak otoriteye ve liderlerine sadıktır, emirlerine koşulsuz itaat eder ve aynen uyarlar. Karar vermekte zorluk çekerler ve kararları otoritenin vermesini beklerler. Denge ve düzene itaat ederler ve uzun süre aynı işte kalır veya o işte ömür boyu çalışmayı tercih ederler. Bu kuşak, faydacı ve istikrar arayışında, güven duygusunu önemseyen, mali anlamda tutucu ve disiplinlidir. En önemli kültürel yapısı geniş ailelere sahip olmaları ve yakın komşuluk ilişkileridir. Bu dönemin insanları dönemin zorluklarını yaşamış olduklarından daha dikkatli, macera aramayan, hayal gücü zayıf bir yapı gösterirler.
Türkiye, bu dönemde savaştan yeni çıkmış tek partili siyasal sistemin egemen olduğu ve sanayi, üretim ve hizmet sektörünün neredeyse tamamen baştan kurulmaya başlandığı bir dönemdedir. Türkiye’de bu kuşak,
- 1900- 1914’lü yıllar arası (Birinci Dünya Savaşına kadar) doğanlara Büyük Değişim Kuşağı,
- 1914 ile 1918 yılları arasındaki dönem I. Savaş Kuşağı,
- 1918-1929 yılları arasında doğanlara Ümit kuşağı (1923-1929 yılları arasındaki bölümü, Cumhuriyet kuşağı),
- 1929-1939 yılları arasında doğanlar Buhran Kuşağı
olarak adlandırılmaktadır.
Büyük Buhran kuşağını, tüm dünyayı etkileyen işsizlik sonrasında, dünyanın savaşın eşiğine geldiği bir dönemde dünyaya gelen bireyler oluşturmaktadır. 1939-1945’li yıllar arasında doğanlar ise II. Savaş Kuşağı olarak gruplanmış, Türkiye’de savaş atmosferi içerisinde her şeyden önce hayatta kalmanın önemini öğrenerek büyümüşlerdir.
Bu kuşağın ardından gelen kuşak ise Bebek Patlaması Kuşağı olarak isimlendirilmektedir.
Diğer Nesiller ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz;
- Bebek Patlaması Kuşağı (1946-1965)-Baby Boomers – Me Generation
- X Kuşağı Nedir? X Neslinin Değerleri ve Özellikleri
- Y Kuşağı Nedir? Y Neslinin Özellikleri, Güçlü ve Zayıf Yönleri
- Alfa Kuşağı-Z Neslinden Sonraki Kuşak
- Alfa Kuşağı-Z Neslinden Sonraki Kuşak
2 thoughts on “Sessiz Kuşak – Gelenekseller (1900-1945)”